Mina Veenstra-Bolhuis

Veenstra Bolhuis

 

 

 

 

 

 

 

In memoriam Mina (Mien) Veenstra- Bolhuis

*Sauwerd, 12 juni 1923 - † Winsum, 22 februari 2021

Mien was opgegroeid in Sauwerd en op Bellingeweer, als zus van Aldert, Jan en Kees Bolhuis. Ze was de laatst overgeblevene van het hechte gezin. In 1948 was ze getrouwd met Geert Veenstra. Eerst woonden ze boven het postkantoor, later aan de van Sytzemastraat. Kort voor hun zestigjarige huwelijk en zijn overlijden in 2008 waren ze verhuisd naar de flat aan de Hoofdstraat. Ze heeft er tot het laatst kunnen wonen, altijd nog helder van geest en in staat te lezen en tv te kijken.
Ze was moeder geworden van Harma en Richard. Adoptie brengt complicaties met zich mee voor alle partijen. Maar zij kon haar zorg en liefde kwijt en zij werd ook een trotse groot- en overgrootmoeder die genoot van de wederzijdse belangstelling. Zij was thuis al degene geweest die grote maaltijden met liefde kookte. En met man en kinderen op vakantie gaan was ook een feest. Geert was penningmeester van de kerk. Zij gaf naailes. Ze had een flink gevoel voor humor en genoot van klaverjasavonden met buren en vrienden.
In de laatste jaren leek ze wel eens levensmoe. Ze kon diep zuchten over de snelheid van de tijd en alle veranderingen, ook in de kerkdiensten die ze op zondagmorgen beluisterde. Soms kwam het drama weer naar boven dat broer Kees na de oorlog niet meer levend uit Duitsland terug was gekomen. En ze kwam er niet goed uit wat ze moest denken over de hemel. Maar ze gaf ook altijd zelf weer een andere wending aan gesprekken daarover. Eigenlijk vond ze het leven hier nog best mooi. ‘Het is goed zo, hoe het ook gaat.’
Voor de uitvaart had ze de kinderen en de dominee de vrije hand gegeven. Die vond plaats op vrijdag 26 februari in de Centrumkerk. ‘Alles heeft zijn tijd’ (Prediker 3) en ‘de grootste van alles is de liefde’ (1 Korintiërs 13) waren ook in haar leven waar geweest.

Ds. Harmen Jansen