26 februari 2008. Longearbye
De grootste Zadenbank ter wereld is op het Noorse eiland Spitsbergen officieel geopend.
De Internationale Genenbank geldt als een soort “Ark van Noach”, waarmee wetenschappers de gewassen van de wereld willen gaan redden. Het is de bedoeling in een diepvrieskluis met ruimte voor miljoenen monsters uiteindelijk de zaden van alle belangrijke gewassen te bewaren. Na catastrofes of andere problemen kan de mensheid dan teruggrijpen op de zadenbank.
Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland werken bij het project samen met een Internationale Stichting die zich inzet voor de soortenrijkdom van de gewassen. De Global Diversity Trust.

Gevaar:
Zelfs als de stroom uitvalt komt de opslag niet in gevaar, aangezien de permafrost er voor zorgt dat de zaden behouden blijven. De ijskoude bewaarplaats bevindt zich 130 meter boven de zeespiegel.

Strategie:
De zadenbank op duizend kilometer van de Noordpool maakt deel uit van een wereldwijde strategie om de voedselvoorziening veilig te stellen, van de tropen tot de hoogste regionen. Volgens de Trust vormen niet alleen nuclaire rampen of natuurcatastrofes een bedreiging voor soortenrijkdom. Ook plantenziektes, klimaatveranderingen en mismanagement kunnen leiden tot het verdwijnen van gewassen.

Monsters:
Uit Nederland zijn in middels 18.000 monsters van onder meer prei, ui, sla, spinazie, tomaat, komkommer, haver, peper en witte bonen onderweg naar Spitsbergen. Door de zaden voor lange tijd op te slaan, kan de verscheidenheid aan landbouw gewassen behouden blijven. En dat is de basis van landbouw en voedselvoorziening, aldus het Nederlandse Ministerie van Landbouw.