Tineke van der Vries-Oosterveld

 

Tineke van der Vries

 

 

 

 

 

Tineke van der Vries-Oosterveld 

* 27 januari 1934 Groningen  † 1 maart 2019 Garnwerd

Aan het einde van een etentje voor de verjaardag van dochter Linda werd ze onwel en overleed ze ter plekke. Het lopen, het zien en de stabiliteit was de laatste tijd wel minder geworden. Maar dit was totaal onverwacht. Ze zat nog te dubben of ze een vliegreis zou maken naar haar kleindochter in Qatar. Nu kwamen de kleinkinderen uit het buitenland om oma te begraven.
Tineke Oosterveld kwam uit de stad, geboren als jongste van vier kinderen en opgegroeid op een boerderijtje aan de Peizerweg. Ze werkte bij een kledingzaak toen ze Siebrand van der Vries leerde kennen. In 1957 trouwden ze. Het grootste deel van hun werkzame leven hadden zij een zuivelhandel aan de Hoofdstraat, zij in de winkel, hij langs de deur met de SRV-wagen. Ze was moeder van Jolanda en Linda. Naast het gezin en de zaak had ze een tijdlang de zorg voor vier oude tantes vlak naast de zaak. Ze deed het met liefde.
De woorden levenslustig, spraakzaam en opgewekt waren eigenlijk tot het laatst op haar van toepassing. Met haar Ipad verstoorde ze soms de nachtrust van haar enige kleindochter om te skypen. En ook de kleinzoons genoten haar warme aandacht, evenals de achterkleinkinderen. Het netwerk van bekenden waarvan ze het reilen en zeilen bij hield was groot.
Het overlijden van Siebrand in 2016 bracht een groot gemis. Ze gunde hem zijn rust en was dankbaar voor de tocht van bijna zestig jaar die ze samen door het leven hadden gemaakt. Maar ze was wel haar klankbord kwijt. De stilte viel niet mee. En ze ging niet gemakkelijk zelf op anderen af. Maar als ze zich liet meenemen naar activiteiten, zoals begin dit jaar in de kerk, genoot ze er wel van. In de afscheidsdienst zongen we dezelfde liederen als bij haar man. En we lazen deze keer het hele ‘Hooglied van de liefde’ 1 Korintiërs 13. Want haar leven getuigde van de Liefde die blijft. 

Ds. Harmen Jansen