Trijn Wester-Ruitinga


Trijn Wester Ruitinga

 

 

 

 

 In memoriam Trijntje Wester-Ruitinga

*16 juli 1932 Groningen – †15 november 2018 Winsum

Haar vader had ze maar kort gekend. Toen ze vijf was overleed hij aan tbc. Moeder voedde haar alleen op. Het was in de tijd van crisis en bezetting. Ze mocht naar de MULO. Nog verder doorleren zat er financieel niet in. Ze werkte in een kantoorboekhandel in Groningen en als telefoniste in Rotterdam en Winsum. Via het jeugdwerk van de kerk leerde ze Albert kennen. Ze trouwden in de gereformeerde kerk in Winsum. Dat ze de predikant tijdens de preek de mond wel had willen snoeren, zoal ze later lachend zei, zegt iets over haar zelfstandige opstelling. Het wonen op een boerderij viel haar niet gemakkelijk, ze was geen boerendochter en de relatie met schoonouders was stroef. Een geluk was het hertrouwen van haar moeder. Met de stiefzussen en later hun gezinnen was de band levenslang warm en hartelijk.
In 1961 werd de boerderij ingeruild voor een bedrijf in landbouw- en huishoudelijke artikelen in Sauwerd. Na enkele jaren moest Albert om gezondheidsredenen ermee stoppen. Het gezin met de vijf kinderen bleef wel in Sauwerd wonen. Ze zorgde voor het gezin en de tuin, was actief in verenigingsleven en vrijwilligerswerk en op een koor en onderhield veel contacten. God liefhebben én de naaste stond hoog in het vaandel. Kerkelijk was het echtpaar jarenlang actief in Beijum. Ze was heel betrokken op haar kinderen, verwelkomde hun partners en de kleinkinderen. Toen het met Albert beter ging konden ze ook genieten van vakanties verder weg.
De laatste vijf jaar woonden ze weer in Winsum. Haar mobiliteit ging ernstig achteruit. Dankzij de liefdevolle zorg van Albert en de thuiszorg kon ze tot het laatst thuis blijven wonen. Ze kon van kleine dingen genieten. Eerder dit jaar vierde het echtpaar Wester het zestigjarig huwelijk.
De crematieplechtigheid was in besloten familiekring.

Ds. Harmen Jansen