Neeltje van der Werff - Kuipers

* 23 juni 1931 - † 25 december 2014

Op 30 december 2014 hebben we in kleine kring afscheid genomen van Neeltje van der Werff-Kuipers. Ze is in haar slaap overleden, in de vroege ochtend van Kerstmis. "Midden in de winternacht" ging de hemel open, engelen kwamen naar beneden, zij ging naar boven, naar haar Heer en Heiland, op wie ze altijd had vertrouwd.

Neeltje heeft ze in haar jeugd veel ellende meegemaakt. Haar moeder werd maar 39 jaar. Zelf was ze toen 7 jaar. Daarna ging ze naar het weeshuis, en verbleef er haar hele jeugd, in klederdracht. Boenen en schrobben, boenen en schrobben. Je kreeg met de mattenklopper als je er niet op tijd uitkwam. Een blindedarmontsteking werd haar bijna fataal: ze hadden haar geen 10 minuten later moeten brengen. De directrice werd ontslagen.

Ze heeft het leven geschonken aan Wilma, Trijnie en Jan. Ze was trots op de prachtige kunstwerken die Trijnie maakte, en die haar muur sierden. Maar verder was haar leven getekend door verlies en tegenslag. Een broertje verloor ze, een vriendinnetje, later haar zoon Jan, nog maar 17 jaar, en haar man. Ook het huwelijks- en gezinsleven was niet eenvoudig. Ze sloeg zich er doorheen met een ongelooflijke vechtlust, en meer nog, met een groot geloof.

Het was een vrolijke vrouw, met een heldere blik, altijd in voor een grapje. Men zag haar graag, in Winkheem, waar ze de laatste jaren woonde. Er was ook de andere kant: ze kon zich enorm opwinden als haar onrecht was aangedaan, of als ze dacht dat haar onrecht was aangedaan.

De kwade dingen heeft Neeltje achter zich gelaten, die liet ze over aan haar Heer en schepper; ze vertrouwde zichzelf toe aan Jezus; haar geloof stond vast als een huis. In dat geloof is ze overleden, en we mogen geloven dat zij nu geborgen is bij God, tot de laatste dag.

Zoals psalm 37 zegt: "Mensen die vertrouwen op de Heer zullen voor altijd in vrede leven. Mensen die het nu moeilijk hebben, zullen veilig wonen, voorgoed. Zij zullen genieten en gelukkig zijn."

Ds. Ignace Frénay