Eerste Groene Kerk

 foto CentrumkerkFoto's verbouwDe Centrumkerk is verbouwd. Eerste 'Groene' Kerk in Nederland heeft in het weekend van 14, 15 en 16 februari 2014 feestelijk haar deuren geopend! >>>>

De verbouw van de Centrumkerk is mei 2013 begonnen en inmiddels afgerond. Naast de professionals hebben vanaf het eerste uur ook professionele vrijwilligers uit de gemeente meegewerkt aan de bouw; vakmensen die hun arbeidskracht of denkkracht aanbieden zonder dat zij vergoeding hoeven te hebben. Dankzij de inzet van deze vrijwilligers is de verbouw gerealiseerd! 
Aan het daadwerkelijke begin tot verbouw zijn vijf jaren van plannen, tekeningen en herziening van de financiering vooraf gegaan. Vanaf het eerste uur is het architectenbureau Zilt uit Amsterdam betrokken geweest bij de plannen. De tekeningen zijn diverse keren aangepast. De plannen werden versoberd om betaalbaar te blijven. Ingenieursbureau W2N heeft doorrekeningen en uitwerkingen gedaan. Het doel om van de Centrumkerk weer een kerkgebouw te maken dat past bij de activiteiten met een betere akoestiek en praktischer, flexibeler is, bleef overeind. Heel belangrijk is ook dat de kerk een duurzaam gebouw is geworden, qua energie en qua materiaalgebruik. Zonnepanelen op het dak, een bijzondere goede isolatie van het gebouw en gebruik van warmtewinning uit de lucht maken het nieuwe gebouw energieneutraal. De eerste 'Groene' kerk in Nederland.

Dick van der Laan van Bouwderij uit Oldehove heeft een groot deel van de bouw aangenomen.  

Presentatie Centrumkerk Winsum Groene Kerkenbeurs 17 maart 2023

Tekeningen verbouw

De promotiefilm gemaakt in het kader van Centrumkerk 'Eerste Groene kerk in Nederland'

Bouwbulletins Om de gemeenteleden op de hoogte te houden zijn bouwbulletinsuitgegeven