Janna Scholtens-Snijder

Janna Scholtens

 

 

  

*5 juni 1931 - † 29december 2020

Janna Snijder werd geboren in Toornwerd als tweede kind van een gezin van 8 kinderen. Het gezin verhuisde eerst naar Garnwerd en daarna naar Winsum. Janna was leergierig. Maar ze mocht niet doorleren van thuis. Als oudste meisje in een groot gezin moest ze al jong flink aanpakken. Ze heeft veel gewerkt als meid bij een boer, als kindermeisje, schoonmaken bij oma. Het meest naar haar zin had ze in dienst bij prof. dr. Huizinga. Als hoofd van de huishouding in het grote herenhuis voelde ze zich serieus genomen.

Een jaar of 19 oud was slinterde Janna met een vriendin door Winsum. Er kwamen twee leuke jongens aan in uniform, ze spraken af bij de jongens achterop te springen. Zo sprong Janna bij Reinder Scholtens achterop om niet meer los te laten. Op 8 oktober 1955 trouwden ze.

De afgelopen jaren moest Janna steeds meer loslaten. Alzheimer nam haar geest over. Maar daarvoor waren er vele goede jaren. Het leven samen in Mensingeweer, Wehe den Hoorn en Winsum. Reinder en Janna maakten mooie reizen. Maar er waren ook spannende jaren. Janna kreeg twee keer borstkanker. Ze had het vaak niet gemakkelijk. In Winsum raakte ze betrokken bij de Hervormde Kerk. Janna vond een uitlaatklep in het schrijven van gedichten en teksten, die zelfs gepubliceerd werden in het kerkblad en bij de vrouwenvereniging. De laatste jaren woonde ze in de Twaalf Hoven. Half december kreeg ze corona en overleed aan de gevolgen daarvan, 89 jaar oud en na een huwelijk van 65 jaar.

Uit haar teksten en gedichten spreekt een groot vertrouwen in God:

“Ik sluit mijn ogen voor de nacht,
om Uw blik te voelen
en wat U met mijn leven mocht bedoelen,
’t is goed zo:
Dan blijft dit woord:
Uw oog zal op mij zijn.
Dank U Heer!”

Ds. Ruth Renooij