Eilie Knoops

Eilie Knoops

 

 

 

 

 

 

 

In Memoriam Eilke (Eilie) Knoops
*Winsum, 11 juli 1940 – †Winsum, 1 april 2020

Op 11 juli 1940 werden, aan de Schilligehamsterweg, Eilie en Marthie Knoops geboren. De tweeling was klein en kwetsbaar. Met veel geduld en goede zorg groeiden Eilie en Marthie op en kregen later nog drie broertjes: Harry, Pim en Johny.

Begin jaren ’60 ging Eilie naar Amerika om daar haar leven op te bouwen. Het liep anders. Door heimwee geplaagd, keerde ze na enkele jaren weer terug naar Nederland. Ze ging werken in de gezinszorg en kwam vervolgens in Winkheem terecht als hoofd huishouding. Maar Eilie hield van reizen. Samen met Marthie ondernam ze in de jaren 80 meerdere reizen naar Polen waar ze kleding en goederen naartoe brachten. In de auto dwars door Oost Duitsland, Eilie draaide er haar hand niet voor om. Ook veel andere landen heeft ze bezocht.

Eilie kreeg geen kinderen maar toch was ze oma. De kleinkinderen van haar zus en broers waren ook haar kleinkinderen, ze noemden haar derde oma. Eilie en Marthie trokken het hele leven door veel met elkaar op. In goede en in kwade dagen.

De laatste jaren kampte Eilie met gezondheidsproblemen. Zwemmen, paardrijden, autorijden, fietsen, het ging niet meer. Stap voor stap werd de vrijheid ingeperkt. Ze vocht tegen de ziekte, maar uiteindelijk moest ze de regie uit handen geven.

Dankzij de zorg van haar geliefden kon ze thuis blijven waar ze overleed in de middag van 1 april 2020. In een dankdienst hebben we in kleine kring (vanwege de Corona maatregelen) afscheid genomen van Eilie – Eilke- Knoops. Een tekst uit de Romeinenbrief, woorden van Ede Staal (t het nog nooit zo donker west of t werd altyd wel weer licht) en een gedicht ‘Ik ga mijn eigen weg’ vormden de drie pijlers onder de dienst. We hebben haar vervolgens naar haar laatste rustplaats gebracht op de begraafplaats in Winsum, vlakbij het huis waar ze bijna 80 jaar geleden ter wereld kwam.

Pastor Jolanda Tuma