Berend Heslinga

Be Heslinga

 

 

 

 In memoriam Berend (Be) Heslinga

*22 december 1926, Winsum - †4 december 2019, Winsum

De laatste weken van zijn leven bracht hij thuis op bed door. Hij wist dat zijn einde naderde en had daar vrede mee. Hij is 92 jaar oud geworden en was ruim 63 jaar getrouwd met Renske Sijtsma. Al die tijd woonden zij in zijn ouderlijk huis aan de Oosterstraat in Winsum, waar ze vijf kinderen groot brachten: Martha, Frans, Dirk, Lieuwe, Corrie. Zelf was hij er een van vijf broers, naast twee oudere halfzussen. Ze kregen 14 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen. In zijn werkzame leven was hij monteur. Hij heeft heel wat tv’s gerepareerd. Bij het gereformeerde evangelisatiewerk en andere evenementen regelde hij het geluid. De verbouwingen thuis deed hij ook zelf. En jarenlang bakte hij met oudjaar duizenden oliebollen voor de gymnastiekvereniging KDK.
Kritische vragen over klassieke geloofsvoorstellingen stak hij niet onder stoelen of banken. Het graag discussiëren over tal van zaken zat er van huis uit al in. Soms kwam daarbij het verlies om de hoek kijken van zijn tweelingbroer Cor in de oorlogstijd. Daarna was hij in Indië kok geweest van een legereenheid. Als Rode-Kruis-broeder had hij lichamen van gesneuvelde kameraden moeten verzorgen. Hij kwam er op terug toen zijn eigen einde naderde. Hij had wel een appeltje te schillen met de Schepper over de manier waarop de wereld in elkaar zit. Maar hij was ook ontroerd over de niet aflatende zorg van zijn vrouw en zijn gezin. Liet God zich misschien zien in deze liefde en de rust die over hem kwam?
De dankdienst voor zijn leven was maandag 9 december in de Centrumkerk. Zijn lichaam is begraven op de Algemene Begraafplaats.
Ds. Harmen Jansen