Hendrik Arwert

Hendrik Arwert 

*Sauwerd, 29 januari 1940 - † Winsum, 12 maart 2018

Henk Arwert was in Winsum bekend als de man met de witte geleidehond. Hij was geboren in Sauwerd in een groot slagersgezin. Tot zijn achtendertigste werkte hij in het UMCG. Zijn visuele handicap maakte langer werken onmogelijk. Maar hij kookte en bakte nog lang voor het gezin, freesde tuinen en tuinierde zelf. Op zijn vijftigste leerde hij braille. De uren dat hij voorgelezen boeken en kranten afluisterde en ook preken op band, zijn ontelbaar.
In Stad had hij Alie uit Ermelo leren kennen. Hun zomers hete trouwdag was bijna vijftig jaar geleden. Ze is tot het einde toe zijn voornaamste steun geweest. Samen kregen ze drie kinderen, Hennie, Martina en Kees. Ook al moest Hennie al jong elders gaan wonen, de band bleef. Het gezin bewaart mooie herinneringen aan hun vader en opa met grapjes. Hij was trots op ze.
De blindheid had onaangename bijverschijnselen van fantoombeelden. Dat was soms zwaar. Hij moest wel eens opgebeurd worden. Soms waren het ook mooie beelden: vader en een goede vriend van vroeger in de hemel.
De laatste jaren ging hij overdag vaak naar een dagopvang met lotgenoten in Roden. Hij had het er wel naar de zin. En ook in de Maarkant in het laatste jaar had hij zijn plek gevonden. Langzaam maar zeker raakte zo zijn verbinding met het leven los. Maar Alie bleef dagelijks komen. Na maandag 22 maart hoefde dat niet meer.
Het was een gezamenlijke keuze van Henk en Alie geweest om bij zijn uitvaart te lezen over het gedragen worden als op adelaarsvleugels: de belofte van de Eeuwige uit Exodus 19. Onzichtbare wieken droegen hem naar het ontoegankelijke Licht.

Ds. Harmen Jansen