Johannes Buurma

 

Buurma

 

 

 

 

 

 

In memoriam Johannes Buurma

* 16 juli 1922, Delfzijl – Ϯ 16 juni 2022, Winsum

Precies één maand voor zijn 100ste verjaardag overleed dhr. Johannes Buurma. Hij had zich zo verheugd op zijn eeuwfeest, maar het mocht niet zo zijn. 

Johannes Buurma werd in 1922 geboren in Delfzijl. Het was een moeilijke en onzekere tijd. Vader Buurma overleed namelijk op jonge leeftijd waardoor moeder Buurma, zwanger van haar 7e kind, achterbleef. Het gezin werd afhankelijk van de diaconie, wat een dusdanig denigrerende situatie was dat moeder Buurma besloot de kerk los te laten en zich te wenden tot het Leger des Heils.

Johannes Buurma kreeg na de tweede wereldoorlog eindelijk ruimte om werkelijk zijn vleugels uit te slaan. Hij ging werken voor de belastingdienst en trok naar het Friese Dronrijp, maar slechts enkele jaren later keerde hij terug naar het Groninger land. Johannes trouwde met zijn geliefde Hilly en zij gingen wonen in Winsum. Eerst op de Bellingeweer, enkele jaren later aan de Wigbolt Ripperdastraat. Winsum zou meer dan 70 jaar een sterke basis worden voor het leven van Johannes en Hilly Buurma.

In het gezin Buurma werden vier kinderen geboren: Henk, Tonnis, Greet en IJbo. Johannes was een sterke persoonlijkheid die veel heeft betekend voor het dorpsleven in Winsum. Toneel, zang, kerkenwerk, koster van de Torenkerk, fan van Viboa en FC Groningen, etc. Altijd onderweg, altijd onder de mensen. Actief, charismatisch, zeker van zijn zaak, niet altijd even makkelijk.

Psalm 121 vormde een leidraad in zijn leven. Een leven van hoge bergen en diepe dalen, maar altijd de zekerheid dat God nabij is. Het leven in de bergen kan prachtig zijn, maar ook bijzonder veranderlijk. Van het ene op het andere moment kan het weer totaal omslaan, een hoge berg heeft altijd een zonnekant maar ook een schaduwkant. Deze aspecten waren ook tekenend voor zijn leven, zeker in relatie tot de mensen die dicht bij hem stonden. 

Vier jaar geleden overleed Hilly, zijn geliefde, waar hij jaren voor had gezorgd. De laatste jaren woonde dhr. Buurma in Winkheem waar hij op zeer hoge leeftijd nog volop genoot van het leven. Kort voor zijn overlijden werd dhr. Buurma opgenomen in het ziekenhuis, het lichaam was op.

In een dankdienst voor zijn leven hebben we in de Torenkerk afscheid genomen van Johannes Buurma, waarna we hem hebben gebracht naar zijn laatste rustplaats. Gelovend en vertrouwend op de geborgenheid van de palm van Gods hand. 

Pastor Jolanda Tuma