Jan Cornelis Moltmaker

 

 Moltmaker

 

 

 

 

 

 

In memoriam Jan Cornelis Moltmaker

*26 juni 1933 Den Andel – † 28 januari 2018 Winsum

Jan Moltmaker overleed op de leeftijd van 84 jaar, op een zondagmorgen. Kort tevoren was hij samen met zijn vrouw opgenomen in de Tiggelborg. Met de steun van Harry en zijn gezin, de thuiszorg en hulp vanuit de Twaalf Hoven hadden ze nog steeds samen thuis kunnen blijven wonen.
Moltmaker had tot zijn pensioen een loonbedrijf in Den Andel. Zijn vader was ermee begonnen, Jan en zijn broer kwamen erbij en lange tijd was er ook personeel nodig. Hij was een harde werker, zes dagen per week. Behalve voor boeren in de wijde omgeving werkte hij ook voor een paar burgerlijke gemeentes. Thuis was zijn vrouw een belangrijke spil. Hij had haar gevonden in Pieterburen. Ze kregen twee zoons, Harry en Jan die later ook veel vrije tijd in het bedrijf staken. Maar pa opvolgen zat er niet in.
Na het pensioen vestigde het echtpaar zich in Winsum. Het werk was gestopt, machines bleven zijn hobby, maar de fut was eruit. Ze genoten van het zicht op het verkeer op straat en over de brug vlak bij hun huis. De buurt kende hen van de vele wandelingen met het hondje. Af en toe maakten ze een klein tochtje per auto toen het nog ging. Maar ver weg gingen ze nooit. Het zomerhuisje in Norg was eigenlijk de limiet. Zolang als het kon ging Jan ’s zondags ook naar de kerk.
In de afscheidsdienst lazen we Psalm 103. In de oorlogsjaren had hij meegemaakt dat twee vriendjes vlak voor zijn ogen op de Waddendijk spelend met een aangespoelde mijn om het leven kwamen. De herinnering aan hun uitvaartdienst met deze Psalm kon hem altijd emotioneren. Thuis zong hij zichzelf begeleidend op zijn orgeltje nog heel lang oude geestelijke liederen. Enkele ervan zongen we ook in de afscheidsdienst, zoals ‘‘k Wil U o God mijn dank betalen’.
Zijn lichaam is ter aarde besteld op de begraafplaats in Den Andel. Zijn vrouw, kinderen, klein- en achterkleinkinderen wensen we sterkte toe.

Ds. Harmen Jansen