Dinna van Wijk-Kuizenga

 
*4 april 1938 – †10 november 2017

Geboren in Schouwerzijl als middelste van drie dochters, gedoopt als Tjakedinna, groeide ze op aan de Oosterstraat waar de ouders een kleine boerderij betrokken. Ze trouwde met Henk van Wijk uit Sauwerd en voor de rest van haar leven woonde ze ietsje verderop in de Westerstraat. Henk was na en naast zijn werk op tal van fronten actief. Zij was juist liever op de achtergrond bezig. Ze droeg met liefde de zorg voor het huishouden met vier kinderen.
Het overlijden van Henk was een groot verlies, nu 25 jaar geleden. Maar ze zat niet bij de pakken neer. Er waren nog kinderen thuis. Ze was hulp in de huishouding bij anderen, zorgde voor haar moeder, had haar kaartclubje, haar vriendinnen. Ze kon heel goed bij zichzelf thuis alleen zijn. Ze liet zich wel door de kinderen meenemen op uitstapjes, maar zag graag de toren van Winsum weer terug. ‘Een vrouw zonder franje’, met gevoel voor humor. Ze genoot ervan het adres te zijn voor lunchpauzes van kleinkinderen en spelletjes doen. Belangstellend bezoek was altijd welkom. En hoeveel kilometer breiwol is er niet door haar handen gegaan voor de kinderen en kleinkinderen en later om te zorgen dat onbekenden ver weg in Roemenië er warmpjes bij zouden zitten.
Haar gezondheid liet al enige jaren te wensen over. De afgelopen zomer bleek bij een operatie dat ze niet meer beter zou worden. Ze wilde er niet teveel bij stil staan en aanvaardde het leven zoals het kwam. De liefdevolle zorg van haar kinderen en de thuiszorg maakte ook haar laatste dagen licht. Dinsdag 14 november vond de dienst van afscheid en gedenken plaats in de Centrumkerk. Zoals ze had gewild met persoonlijke woorden van haar kinderen, liederen, gebeden en een Bijbeltekst ‘ongeveer zoals bij Henk’. Bij hem is ze ook begraven.

Ds. Harmen Jansen