Wim Bakker


Wim Bakker

 

 

 

 

 

 


In Memoriam Jacob Willem Bakker, Wim

* 4 juli 1922 - † 20 mei 2019

In vrede leg ik mij neer
En meteen slaap ik in.
Want U Heer laat mij wonen
In een vertrouwd en veilig huis.
Psalm 4: 9

Wim Bakker werd geboren in Zelhem. Hij was het achtste kind van negen. Vader was hoofdonderwijzer. Kort voor zijn 18e verjaardag begon de oorlog. Wim werd een actief lid van het verzet. Meerdere malen werd hij opgepakt en gevangen gezet. Na de oorlog ging hij naar Camp David, Verenigde Staten, om opgeleid te worden tot marinier.

Vanuit Nederland werd hij uitgezonden naar Indonesië, waar de politionele acties in volle gang waren. In 1948 kwam Wim terug en verliet het leger. Hij leerde de jonge Groningse Enny Bolt kennen, en in 1953 trouwen ze. Wim en Enny krijgen zes vijf kinderen: Ike Elske, Thom, Joop, Ike, Hans en Geert. In 1957 verongelukte Ike Elske voor de ogen van haar moeder. Zorgen voor zijn gezin stond voor Wim centraal. Hij veranderde regelmatig van baan en dan moest het gezin verhuizen. In Alkmaar woonden ze het langst. Wim werkte bij de boterfabriek in Wormerveer. Hij kreeg er een ongeluk, wat leidde tot zijn afkeuring.

Het gezin verhuisde naar Groningen. Eerst woonden ze in Baflo, later in Winsum. Enny ging meer werken. Wim zorgde voor het huishouden en kreeg meer tijd voor zijn muziek. Hij speelde orgel. Na het overlijden van Enny in 2005 was hij zijn anker kwijt. In die tijd werd het geloof belangrijk voor hem. In 2007 deed hij in de Paasnacht belijdenis van zijn geloof, 84 jaar oud. Het gaf hem houvast. Enny was niet weg, ze is veilig aan de andere kant. En het was goed.

Op 24 mei vond in kleine kring de crematie plaats in het crematorium Stilleweer te Appingedam.

Ds. Ruth Renooij