Appie van der Veen

Appie van der Veen

*25 juni 1938 - † 12 mei 2016

Op 12 mei is op 77-jarige leeftijd Albert ( Appie) van der Veen overleden. Nog maar enkele weken ervoor was hij met ernstige ziekteverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Hij had zijn klachten lang voor zichzelf verborgen gehouden. 'De meneer van de markt' was tot op het laatst een harde werker. Hij was nog altijd actief in zijn vak van veehandelaar en taxateur en bezocht zo nog steeds tientallen boeren. In verschillende situaties was hij met zijn steun veel meer dan alleen koopman geweest. Met zijn grote kennis van het vee en van het vak was hij tot op Europees niveau bestuurlijk actief geweest.
Daarnaast had hij ook vaak tijd gevonden voor ander bestuurlijk werk in het dorp. Zo was hij als lid van de commissie van beheer actief betrokken geweest bij twee vorige verbouwingen van de Centrumkerk. Als voorzitter was hij punctueel en man van de klok. Betrouwbaar en degelijk.
Op 13 juni zou hij 55 jaar getrouwd zijn geweest met Willy. Ze woonden 'op het mooiste plekje van het dorp', op de witte boerderij aan de Onderdendamsterweg, zijn ouderlijk huis na de eerste jaren in Kommerzijl. Ze waren heel gelukkig met hun twee kinderen Eite en Marianne en hun gezinnen. Samen hebben ze ook enorm genoten van de bijna dagelijkse omgang met hun vier kleinkinderen.
Toen eenmaal duidelijk was dat het einde snel naderde had hij daar vrede mee. Het besef dat je het leven uiteindelijk niet in eigen hand hebt zat diep. En Appie was zoals Willy zei 'een biddende vader', dagelijks hardop in gesprek met God. Hij herkende zich helemaal in de woorden van Paulus dat niets ons kan scheiden van de liefde van God die in Christus tot ons is gekomen.
De dankdienst voor zijn leven voorafgaand aan de graflegging vond plaats op donderdag 19 mei in de Centrumkerk.

Ds. Harmen Jansen