Daniël Freerk Nienhuis

* 14 april 1948 - † 13 november 2015 

Op vrijdagmorgen 13 november jl is Daan Nienhuis overleden, ruim 67 jaar oud. Na een goede dag waarin hij meer ontspannen leek te zijn, ondanks de toename van vreemde handen aan zijn bed en zijn lichaam. Het betekende een einde aan wat steeds meer een lijdensweg was geworden. Hij kon tot op het laatst thuis verzorgd worden op Tammingasingel 4. De jobstijding dat hij ALS had kwam in december 2012. Langzaam maar zeker raakte hij de controle over zijn spieren kwijt. Strijdbaar bood hij verzet en deed hij zo lang mogelijk de dingen die nog konden. Eigenlijk kon hij geen regie uit handen geven. Dat gold in het bijzonder ook zijn schuur met schapen in Tinallinge. Het werk op de bank was vroegtijdig gestopt, waarna hij zich met volle overgave op het schapen houden had gestort. Daar kon hij het meest zichzelf zijn.
Hij was geboren in Adorp op een boerderij. Na de HTS kwam hij op de bank terecht. In geldzaken en administratie was hij een pietje precies. Het werk bracht een paar verhuizingen met zich mee voor het jonge gezin. Hij was getrouwd met Ant Bouwman. Tot het laatst heeft ze hem met liefde en tact verzorgd. Door zijn overlijden verliest zij nu een belangrijke steun in haar leven met handicap. Ze mag rekenen op de drie kinderen, Jeannet, Ferdi en Wianda met partners. Daan was opa van vier kleinkinderen.
Hij leefde niet gemakkelijk, voor zichzelf niet en naar anderen toe niet. Bij de uitvaart lazen we een gedeelte uit het bijbelboek Job. Hij herkende zichzelf erin, de man die worstelde met zijn tegenslagen en met God. Maar hij had zich ook herkend in de boodschap van de grote Herder die schapen verwelkomt in zijn 'schuur', zowel witte als zwarte.
Het lichaam van Daan is te ruste gelegd op de Algemene Begraafplaats in Winsum.

Ds. Harmen Jansen