Jacob Cornelis van Dijk

* 24 augustus 1936 - † 1 november 2015

Op maandag 9 november hielden we de dankdienst voor het leven van Jaap van Dijk. Op de avond van zondag 1 november was hij overleden, thuis op Schilligehamsterweg 10, 79 jaar oud. Ruim zeven maanden eerder had hij te horen gekregen dat hij ongeneeslijk ziek was. Dankzij regelmatige transfusies was hij tot voor heel kort toch nog goed op de been en kon hij met Anna zelfs hele einden blijven fietsen. Met het naderend einde had hij zich verzoend, gesteund door zijn kleine gezin dat nu van enorme verbondenheid blijk gaf, en door zijn grote schare vrienden. Jaap was een beminnelijk mens. Altijd in voor een kwinkslag. Groot liefhebber van Viboa en voetbal, van de tuin en van bloemisterij, vroeg op en graag in de weer om voor anderen klusjes op te knappen. Hij had ook genoten van het samen klussen bij de verbouwing van de kerk. Daar zat hij steevast op de allerachterste rij, samen met Anna met wie hij 52 jaar eerder in deze kerk getrouwd was en door dik en dun verbonden gebleven was.
Jaaps ouderlijk huis stond aan dezelfde Schilligehamsterweg. Hij keek met dankbaarheid terug op zijn jeugd bij gelovige maar ruimdenkende ouders. Het had niet veel gescheeld of het hele gezin was geëmigreerd. Zijn oudere broer en zus waren wel 'down under', vader was dankzij verbeterende omstandigheden toch maar gebleven. En Aalsmeer was het ook niet geworden, waar hij een opleiding in het bloemen kweken had gevolgd. Jaap werd letterzetter bij het Dagblad van het Noorden, tot zijn 58ste toen de beeldschermen kwamen. Zonen Eddy en John met hun jongens Nick en Joshua kijken samen met schoondochter Marja en vriendin Noël terug op een warme en betrokken vader.
Bij de uitvaart moest Psalm 23 gelezen worden. De Heer was ook zijn herder geweest. En ondanks de teleurstelling van zijn ziekte kon hij zeggen dat het hem aan niets had ontbroken. En heengaan zou thuiskomen zijn.

Ds. Harmen Jansen