De Kerk in uw testament

Kerkleden vormen hierin geen uitzondering; ook zij maken vaker een testament. Wellicht is dat ook bij u als gemeentelid van de Protestantse Gemeente Winsum-Halfambt het geval. Daarom willen we u als lid van de gemeente ook op de mogelijkheid wijzen om uw plaatselijke gemeente of diaconie in uw testament op te nemen. Op die manier kunt u ook na uw overlijden het plaatselijke kerkenwerk een steun in de rug geven.
In een testament zijn er twee mogelijkheden om uw kerk of uw diaconie iets na te laten: als erfgenaam of via een legaat.
Als erfgenaam ontvangt de kerk (een deel van) uw gehele erfenis. In een erfenis zit alles wat u aan bezittingen en schulden heeft op het moment van overlijden. En u kunt er voor kiezen dat uw plaatselijke gemeente alles of een bepaald deel of percentage daarvan ontvangt.
Bij een legaat ontvangt uw plaatselijke gemeente een door u vooraf bepaald bedrag uit uw erfenis.

De kerk is een levende gemeente. Dat geldt ook voor onze eigen kerkelijke gemeente de Protestantse Gemeente Winsum-Halfambt.
Het werk wordt, zoals dat gebruikelijk is in onze protestantse kerkelijke traditie, gedragen en bekostigd door de bijdragen van alle gemeenteleden. Van jong tot oud. Via de collecten in de samenkomsten, via kerkbalans, via giften bij speciale gelegenheden als geboorte, doop, belijdenis, huwelijk of jubilea. Levend geld voor een levende gemeente. En dat is prima.
Maar.... er is meer mogelijk en juist de laatste tijd komt hiervoor steeds meer aandacht. Steeds vaker namelijk maken Nederlanders een testament, en steeds vaker beperkt men zich in een testament niet tot het nalaten aan de kinderen of naaste familie, maar worden daarin ook goede doelen tot erfgenaam benoemd of met een legaat bedacht. U kunt er zowel de gemeente als de diaconie van de gemeente in uw testament opnemen. Want beide zijn aparte juridische onderdelen van de kerk. En het kan zo zijn dat u bijvoorbeeld liever het werk van de diaconie steunt. Maar ook beide – dus gemeente én de diaconie van de gemeente – kunnen gelijktijdig in uw testament worden opgenomen. Een testament kan uitsluitend door een notaris worden opgemaakt en hij/zij kan u dus ook prima adviseren.

In het testament kan de notaris de PGWH als erfgenaam of legataris opnemen. De redactie luidt dan bijvoorbeeld bij een erfstelling of een legaat:
- Ik benoem tot mijn (enig/mede-) erfgenaam de Protestantse Gemeente Winsum-Halfambt, kerkgenootschap
  gevestigd te Winsum (penningmeester PGWH, Hoofdstraat W. 36, 9951 AC te Winsum)
- Ik benoem tot mijn (enig/mede-) erfgenaam de Diaconie van de Protestantse Gemeente Winsum-Halfambt,
  kerkgenootschap gevestigd te Winsum (penningmeester PGWH, Hoofdstraat W 36, 9951 AC te Winsum)
- Ik legateer aan de Protestantse Gemeente Winsum-Halfambt, kerkgenootschap gevestigd te Winsum
  (penningmeester PGWH, Hoofdstraat W 36, 9951 AC te Winsum) een bedrag in contanten van € ......, vrij
  van rechten en kosten, uit te keren binnen zes maanden na mijn overlijden.
- Ik legateer aan de Diaconie van de Protestantse Gemeente Winsum-Halfambt, kerkgenootschap gevestigd
  te Winsum (penningmeester Diaconie PGWH, Hoofdstraat 36, 9951 AC te Winsum) een bedrag in contanten
  van € ......, vrij van rechten en kosten, uit te keren binnen zes maanden na mijn overlijden

Heeft u specifieke wensen voor wat de kerk of diaconie met uw erfenis of legaat straks doet, neemt u dan even contact met ons op.

Geven bij leven is prima, maar laat niet na ook aan de kerk na te laten!

De Protestantse Gemeente Winsum-Halfambt is blij met alle giften, legaten en nalatenschappen. Zij gaat zorgvuldig met het geld van de gemeente om: nu en in de toekomst.

Heeft u specifieke vragen of wilt u nog eens verder over de mogelijkheden van gedachten wisselen, neemt u dan contact op met de penningmeester van de PGWH: p/a Hoofdstraat W36 te Winsum, telefoon 06 25 55 03 53; E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.